Jezelf, Spiritualiteit, waarheid

Moet je als quaker in God geloven?

Moet je als quaker in God geloven? Eigenlijk moet ik er dringend een kort antwoord op vinden. Want als zo veel met het quakerisme, kan je er niet zo maar ja of neen op antwoorden. Ik zal proberen om een kort overzicht te geven voor het quakerisme als beweging, en daarna een persoonlijk antwoord formuleren.

Net als het soefisme in de islam, is het quakerisme een mystieke stroming die doorheen de verschillende denominaties beweegt. Hierdoor vind je ook alle mogelijke opvattingen over God terug in de wereldwijde quakerbeweging. Aan het ene uiterste staan de evangelical quakers, die net als andere evangelicals bijbelvast geloven en een heel orthodox godsbeeld hebben. Aan het andere uiterste van het spectrum staan de nontheist quakers. Zij geloven niet in God, maar willen spiritualiteit wel een plaats in hun leven geven. En daar tussenin bevindt zich een héél spectrum aan traditionele christenen, new age-spiritualiteit, tot zelfs moslims en joden. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat in het quakerisme de persoonlijke beleving centraal staat. Voor de liberal quaker is dat de meest persoonlijke ervaring van God, het Hogere, het Inwaardse Licht, de Stilte, …, voor een evangelical quaker is dat de persoonlijke ervaring van Jezus.

Voor mij persoonlijk is het een hele verrijking dat al deze persoonlijke ervaringen naast elkaar mogen bestaan. Persoonlijk ben ik een zeer rationeel, en kan ik de beleveniswereld van de atheïst zeer goed begrijpen. Net als Klaas Hendrikse noem ik mezelf graag ‘een atheïst die gelooft in God’. Hoewel dat contradictorisch klinkt, voel ik me zeer thuis in die paradox. Maar dit is mijn persoonlijke visie, en die hoeft niet per se te corresponderen met dat van andere quakers. In de Brusselse meeting kan ik bijv. bijzonder genieten van Ann. Zij is een oudere vrouw, oorspronkelijk van Californië afkomstig. In haar spiritualiteit beantwoordt ze aan alles wat je bij een jaren ’68 hippiemeid kan voorstellen. Maar ze beleeft het op een zeer authentieke manier, en daarom ook zeer verrijkend. Of neem Jan, die in een Jehovahgezin is opgegroeid en nooit een hoger diploma heeft behaald, maar waarschijnlijk iedere theoloog onder tafel praat. Of Babs en Dirk, die beiden zeer actief zijn in de katholieke kerk, christelijke meditatiegroepen en retraites. Allemaal hebben ze een godsbeeld dat tegelijk veraf en dichtbij staat bij mijn belevenissen.

En dat vind ik dus bijzonder verrijkend aan de quakerbeweging. Dat er verschillende visies naast elkaar mogen bestaan en van elkaar mogen leren. Wat is jouw persoonlijke visie? Heb jij een persoonlijke idee van God, of wil je juist als atheïst vorm geven aan je spiritualiteit? Deel het gerust in je commentaar. Ik kijk uit naar jullie reacties!

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s